តិចនិក 6យ៉ាង ក្នុងការចម្អិនអាហារ ឱ្យកូនតូចញ៉ាំ
អំឡុងអាយុ 1-3ឆ្នាំ នៅពេលដែលកូនតូចដុះធ្មេញឡើង និងចាប់ផ្តើមញ៉ាំអាហារ បែបមនុស្សធំបានហើយ តែបែរជាមានបញ្ហា ព្រោះធ្លាប់តែញ៉ាំស្រួលៗ ក្លាយជាពិបាកញ៉ាំ និងគិតតែពីលេងច្រើនជាង ដូច្នេះយើងសូមលើកយកវិធីធ្វើឱ្យកូនតូចស្រួលញ៉ាំ និងញ៉ាំបានច្រើនមកជម្រាបជូន លោកឪពុកអ្នកម្តាយដូចខាងក្រោម ៖
1. ដាក់ឱ្យគ្រប់ 5ប្រភេទ ក្រុមក្នុងអាហារមួយពេលៗ
អ្នកម្តាយ ប្រហែលជាធ្លាប់ឃើញរូបពីរ៉ាមីត ដែលនិយាយពីចំណែកអាហារចម្បងទាំង 5ប្រភេទក្រុម ដែលមានដូចជា បាយ ម្សៅ ស្ករ សាច់សត្វ និងបន្លែផ្លែឈើផ្សេងៗ ហើយមើលទៅ តែឃើញហើយដូចជាច្រើនខ្លាំងណាស់ តើធ្វើម៉េចនឹងរៀបចំណែកអាហារ ឱ្យកូនញ៉ាំបានគ្រប់ទាំងអស់ទៅ? តែវាមិនមែនជារឿងពិបាកឡើយ ព្រោះអ្នកម្តាយអាចបន្ថយ និងបន្ថែមចំណែកអាហារទាំងនោះបាន នៅក្នុងអាហាររបស់កូនបាន ដូចជា ស្ងោរតៅហ៊ួសាច់ជ្រូកចិញ្រ្ចាំ ដាក់បន្លែផ្អែមជាមួយបាយក្តៅៗ។ កូននឹងទទួលបានខាបូហាយដ្រេត និងស្ករពីបាយ ប្រូតេអុីន និងខ្លាញ់ពីសាច់ជ្រូកចិញ្រ្ចាំ និងតៅហ៊ូ វីតាមីនផ្សេងៗពីបន្លែផ្អែម និងបញ្ចប់ដោយផ្លែឈើ 2-3ចំណិត ដូចជា ផ្លែប៉ោម ល្ហុងទុំ ឬស្វាយទុំ ដើម្បីបន្ថែមវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែ។
2. ហាន់បន្លែ និងសាច់ឱ្យតូចល្មមនឹងមាត់កូនតូច និងទៅតាមអាយុរបស់កូន
តើអ្នកម្តាយដឹងទេថា ការដែលកូនបដិសេធមុខម្ហូប ដែលធ្វើឱ្យនោះ អាចដោយសារនឿយហត់ ក្នុងការទំពាអាហារយូរហ្នឹងឯង មិនថាតែត្រកួនដើមធំៗ សាច់មាន់ដុំធំៗ ឬបាយរឹងៗនោះទេ រឹតតែធ្វើឱ្យកូនលែងចង់ញ៉ាំបាយខ្លាំងទៅទៀត ដូច្នេះអ្វីដែលអ្នកម្តាយគួរធ្វើនោះគឺ ហាន់ ឬកាត់ឱ្យតូចៗល្មមនឹងមាត់របស់កូន ដូចជា ពូតសាច់ជ្រូកចិញ្រ្ចាំជាដុំតូចៗ ហាន់សាច់ទ្រូងមាន់ជាដុំបួនជ្រុងតូចៗ ហាន់បន្លែផ្សេងៗជាចំណិតតូចៗ ដើម្បីងាយស្រួលក្នុងការទំពា និងមិននឿយ ឬរួយថ្គាមខ្លាំងពេក។ ក្រៅពីទំហំរបស់អាហារហើយ ទំហំរបស់សមស្លាបព្រា ក៏គួរតែប្រើរបស់ក្មេងៗដែរ ព្រោះវាសមល្មមនឹងមាត់របស់កូន ធ្វើឱ្យងាយស្រួលដួសញ៉ាំ និងមិនពេញមាត់ជ្រុលពេកផង។
3. រក្សាគុណតម្លៃខាងអាហារ ឱ្យនៅល្អជានិច្ច
ការថែរក្សាគុណតម្លៃខាងអាហារ គឺជារឿងដែលអ្នកម្តាយត្រូវតែធ្វើ ព្រោះថា ទោះជាកូនតូចញ៉ាំបាយបានច្រើនមែនក៏ដោយ តែបើអាហារទាំងនោះ មិនត្រូវបានរក្សានូវគុណតម្លៃរបស់សារជាតិអាហារទេនោះ ក៏មានន័យថា កូនតូចបាត់បង់សិទ្ធិក្នុងការទទួលបាននូវសារជាតិអាហារទាំងនោះ អស់ជាងពាក់កណ្តាល។ ដូច្នេះយើងមករៀនយល់ដឹង ពីវិធីការពារមិនឱ្យសារជាតិអាហារបាត់បង់ទាំងអស់គ្នាវិញល្អជាង។ ចាប់ផ្តើមពីការលាងបន្លែ អ្នកម្តាយគួរលាងបន្លែក្នុងទឹកដែលហូរ ដោយមិនចាំបាច់ហាន់បន្លែនោះជាមុនទេ មិនដូច្នោះទេទឹកនឹងលាងយកវីតាមីនហូរទៅជាមួយអស់ ហើយការចម្អិនត្រូវដាក់ភ្លើងឱ្យខ្លាំង ដើម្បីឱ្យបន្លែឆាប់ឆ្អិន និងប្រញាប់ដួសឡើង ដើម្បីកុំឱ្យវីតាមីនត្រូវបំផ្លាញ ដោយកម្តៅអស់ច្រើនពេក។
4. ជំនួសបង្អែម ដោយផ្លែឈើ
កូនតូចៗមួយចំនួនញៀនបង្អែម ព្រោះញ៉ាំនំតាមបងៗ ឬដោយសារអ្នកនៅក្នុងផ្ទះតាមចិត្តពេក បើនៅតែធ្វើបែបហ្នឹង ច្បាស់ជាមិនល្អទេ ព្រោះផលអាក្រក់ ដែលនឹងតាមមកមានច្រើនណាស់ មិនថាតែពុកធ្មេញ រោគទឹកនោមផ្អែម និងរោគខ្វះសារជាតិអាហារ ព្រោះញ៉ាំនំបង្អែមឡើងឆ្អែតអស់ទៅហើយ។ បើកូនតូចញៀននឹងការញ៉ាំនំ អ្នកម្តាយត្រូវប្រើផ្លែឈើមកជំនួសវិញ ដោយប្តូរមកជាផ្លែឈើ ដែលមានរសជាតិឆ្ងាញ់ ដូចជា ល្ហុងទុំ ស្វាយទុំ ឪឡឹក ឬជម្ពូជាដើម។ កម្ចាត់នំនៅក្នុងផ្ទះចេញទាំងអស់ និងកែសម្រួលទម្លាប់ដោយឱ្យញ៉ាំមានពេលវេលា រួមទាំងមិនញ៉ាំចំណីលេង ឬញ៉ាំបាយផងមើលទូរទស្សន៍ផងឡើយ។
5. ទម្លាប់អណ្តាត ជាមួយរសជាតិផ្អែមបែបធម្មជាតិ
អាហាររសជាតិផ្អែមជាមួយក្មេងៗ គឺជារបស់គូនឹងគ្នា ព្រោះក្មេងនិយមចូលចិត្តអាហារ ដែលមានរសជាតិផ្អែមខ្លាំងជាងរសជាតិផ្សេងទៀត ធ្វើឱ្យក្មេងញ៉ាំងាយ និងញ៉ាំបានច្រើន តែមុខម្ហូបរសជាតិផ្អែម ដែលកំពុងណែនាំនេះ មិនមែនជាបង្អែម ឬនំ នោះទេ តែអ្វីដែលចង់ណែនាំនោះគឺ វត្ថុធាតុដើមដែលមានរសជាតិផ្អែមឆ្ងាញ់ មកកែច្នៃធ្វើជាមុខម្ហូបផ្សេងៗ ដោយមិនបាច់ថែមស្ករ រហូតដល់កូនញៀនផ្អែមនោះទេ។
វត្ថុធាតុដើមដែលចង់ណែនាំនេះមានដូចជា មើមខ្ទឹមបារាំង ដំឡូងជ្វា ប៉េងប៉ោះ មើមការ៉ុត សណ្តែកផ្អែម ពោត បន្លែផ្អែម ល្ពៅ-ល- ដោយយកមកស្ងោរ ឆា ឬចំហុយជាមួយអាហារក្នុងមុខម្ហូបផ្សេងៗ នឹងធ្វើឱ្យគេជាប់ចិត្តលើរសជាតិផ្អែមពីធម្មជាតិនេះមិនខាន។
6. ត្រីផ្លាធូ ប្រភពអូមេហ្កា 3
អូមេហ្កា3 ពីត្រីសាល់ម៉ុន គឺជាអាហារដែលមានតម្លៃខ្ពស់ តែត្រីផ្លាធូចំហុយធាត់ៗ សាច់ច្រើនដែលមាននៅក្នុងកញ្ច្រែងក៏មានអូមេហ្កា 3 មិនចាញ់ត្រីសាល់ម៉ុនឡើយ និងមានតម្លៃមិនថ្លៃទៀតផង គឺជាអាហារដែលមានប្រូតេអុីនខ្ពស់ ងាយស្រួលញ៉ាំ មិនឆ្អាបខ្លាំងផង។ នៅក្នុងសាច់ត្រីផ្លាធូ 100ក្រាម មានអូមេហ្កា3 ប្រមាណជា2-3ក្រាម ហើយរាងកាយមនុស្សយើងត្រូវការអូមេហ្កា3 ក្នុងមួយថ្ងៃប្រមាណជា 3ក្រាម ដើម្បីជួយក្នុងការរីកចម្រើនធំធាត់របស់រាងកាយ និងខួរក្បាល ឯវិធីការចម្អិនក៏ងាយស្រួលដែរ គឺ ចៀន ហើយបេះសាច់យកមកស្ងោរជ្រក់ គឺជាជម្រើសមួយដែលល្អចំពោះសុខភាពកុមារ។
ឃើញទេថា ការធ្វើមុខម្ហូបឱ្យកូនញ៉ាំបានច្រើននោះ មិនមែនជារឿងពិបាកឡើយ គ្រាន់តែអ្នកម្តាយយកចិត្តទុកដាក់ជាមួយរឿងការត្រៀមអាហារ និងផ្ចឹតផ្ចង់ក្នុងការញ៉ាំកូនបន្តិច កូននឹងមានទម្ងន់ខ្លួនឡើងត្រឹមត្រូវតាមអាយុ និងមានសុខភាពល្អទៀតផង៕
No comments:
Post a Comment